8 voordelen van je baby dragen

' The most precious thing you ever get to wear is your baby '

1.    Veilige hechting

Baby’s die gedragen worden ontdekken de nieuwe wereld vanuit een veilige positie, namelijk dichtbij mama of papa. Op deze manier leert je baby de wereld kennen vanuit een ander perspectief. Doordat kinderen op ooghoogte zitten, kunnen ze meer zien en horen. Dit stimuleert de sociale ontwikkeling en de taalontwikkeling.

tilia_foto16-04758_edited.jpg

2.    Dragen  ≠  verwennen

Baby’s hebben “huidhonger”. Ze zitten namelijk negen maanden lang veilig en geborgen in de baarmoeder. Eens in de grote wereld voelen baby’s zich het veiligst dichtbij mama of papa. Ze horen je hartslag, voelen je, ruiken je en horen je stem. Dit is voor kinderen een ideale basis voor ontwikkeling en dus een basisbehoefte. Door je baby te dragen, ga je in op deze basisbehoefte en kan je dus niet verwennen. 

3.   Motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling van je baby wordt gestimuleerd door te dragen in een ergonomische positie (lees: de “M-houding”). Tijdens het dragen worden de rug- en nekspieren van je baby namelijk op een natuurlijke manier gestimuleerd. Dit zorgt voor een verhoogde romp- en nekstabiliteit. Ook is het dragen in de M-houding positief voor de ontwikkeling van de heupjes van je baby. 

4.    Kwaaltjes

Dragen kan voor de baby een echte lifesaver en eerste hulp zijn bij kwaaltjes. Je baby dragen geeft verlichting bij ongemakken zoals krampjes, reflux, doorkomende tandjes en tijdens groeispurten. Dragen geeft als het ware een ‘natuurlijke darmmassage’: ritmische bewegingen, buik-tegen-buik, warmte, knietjes opgetrokken. Dit zorgt voor verlichting bij krampjes en kan de spijsvertering stimuleren. 

5.    Minder huilen

Baby’s die veel gedragen worden huilen minder. Kindjes zijn in de drager dichtbij mama of papa; ze horen je hartslag en zitten knus tegen je aan. De schommelende bewegingen in de draagdoek/zak geven een geruststellend en veilig gevoel. Er is geen beter plekje op de wereld!

6.    Overprikkeling

Geraakt je baby snel overprikkeld? Dan is de draagdoek een ideale oplossing op drukke momenten. Je kindje zit in de draagdoek met het gezichtje naar je toe en wordt op deze manier afgeschermd van (te veel) prikkels uit de omgeving. 

7.    Borstvoeding

Dragen heeft een positieve invloed op het geven van borstvoeding. Door je kindje vaak te dragen wordt de aanmaak van oxytocine (het zogenaamde liefdeshormoon) en prolactine (verantwoordelijk voor de aanmaak van moedermelk) gestimuleerd. Deze hormonen spelen niet alleen een belangrijke rol bij het geven van borstvoeding; oxytocine draagt ook bij tot een goede binding tussen mama en baby. Tijdens het dragen van je baby zal je tevens gemakkelijk vroege hongersignalen herkennen, zodat je je baby op het ideale moment kan aanleggen. 
Daarnaast is het praktisch om borstvoeding te geven in de draagdoek of draagzak, met name op verplaatsing.

8.    Let's get practical

Meer weten?
Vraag info aan je vroedvrouw!

Tot slot is dragen ook voor de mama of papa ontzettend praktisch! Denk maar aan winkelen zonder Maxi-Cosi of buggy, maar met je kindje dicht bij je. En je hebt je handen vrij!

Schermafbeelding 2020-03-10 om 15.47.51.